nedelja, 25. junij 2006

Fenomenalno nam gre

Paradna izjava današnjega dne: danes živimo bolje.

Sem bla dve uri ujetnik Vala 202, ker je blo treba olupit krompir za kosilo in ko sem imela krake enkrat namočene v umazano vodo, se mi ni dalo it zamenjat postaje. Rajš sem trpela ob pametnih izjavah bolj ali manj "pomembnih" politikov. No ja, glavno da vem, da danes živimo bolje.

Resnici na ljubo - meni danes ni nič kaj bolj hudo, kot mi je bilo petnajst let nazaj. Tudi če upoštevam dejstvo, da mi takrat še ni bilo treba skrbet za lastno rit, zdaj mi je pa treba in vse nadležne reči, ki jih to potegne za sabo, potem mogoče ne živim ravno bolje, ampak zagotovo ne živim slabše. Težko si pa predstavljam, da bolje živijo tisti, ki so gor držali kakšno danes neobstoječo fabriko, katere glavni del prihodka je po zavitih poteh pristal v žepu tistega očeta, katerega sin se zdaj s svojim terenskim Porschejem nesramno vriva v kilometrsko kolono na izvozu iz avtoceste. A se res noben ne vpraša, kako je takim, ko poslušajo bebaste floskule iz ust bivših in sedanjih polnih ritih, ki sedijo na zlatih stolih in jejo z zlatimi žlicami? Očitno ne. Drugač bi se zavedli, da so take posplošitve žaljive. Če se že ne trudijo izboljšat situacije, naj vsaj priznajo, da je življenje krasno samo za nekatere izbrance. Kaj ti pomaga vsa (navidezna) svoboda, če pa nimaš kaj jest ...

Hm. Backtracking, backtracking ... aja, radio. Med vsemi hvalospevi so na plan privlekli tudi ameriškega senatorja slovenskega rodu po imenu Voinovich. Se ne spomnim zakaj, se pa spomnim, da so poudarili samo njegov slovenski rod (ne pa tudi srbskega), ker se je eden izmed okrog mene stoječih obregnil ob to, da se tip piše na ič in kako je potem lahko slovenskega rodu. Ne vem zakaj, ampak mene to vedno tolk piči direkt v uč, da ne morem bit tiho. Ok, pravzaprav vem zakaj. Isti vzrok kot zgoraj. Jebeno posploševanje! Pa kristjani, pa muslimani, pa džamije, pa južnjaki, pa modre oči, pa trojni podbradki, pa vsi, ki niso kot ti, so grozni.

Postavila sem poslansko vprašanje, če lahko rečem, da nekdo ni slovenskega rodu tudi, če so pred desetimi generacijami njegovi predniki prilezli v Slovenijo, se v vsaki naslednji generaciji gensko zmešali s "čistokrvnimi" Slovenci in imeli to "nesrečo", da se je njihov priimek na ič vseh deset generacij prenašal po moški liniji (in imeli tolk ponosa, poguma in pameti, da ga niso šli spreminjat). Odgovora nisem dobila, ker wtf? kaj sploh je čistokrven Slovenec? Če greš dost generacij nazaj, boš pogruntal, da so bli tvoji predniki črni in če boš šel dovolj generacij v prihodnost, boš pogruntal, da bodo tvoji potomci Kitajci. Tko da dajte mi mir s temi jajci o poreklu.

Če se že gremo te stvari, bi jaz prosim lepo svojemu klenemu (psihopatskemu) slovenskemu sosedu odvzela ne samo slovensko poreklo, ampak tud človeško poreklo, prijavila bi ga med amebe, ga lepo amebasto razprostrla po betonu, stopila nanj, da bi reklo špljac in bi imela en problem manj. How about that?

Za konec vam pa še zaupam, da se je moj dan začel jako komično. Ko sem zjutraj po svojem običajnem Giru lezla pod tuš in slekla s sebe svoj (bel športni) modrc, je imel dotični kos obleke na mestih, ki so stacionirana pod joškami, oranžne fleke. Mal sem paniko zagnala, ampak me je v petih sekundah minila, ker tud če bi se obrnila od znotraj navzven, mi ne bi ratalo sproducirat fluorescenčno oranžne barve, ampak kvečjemu kakšen krvav flek.

Bicikel gonim brez majice, kaplja mi od skalpa (med drugim tudi proti popku) in od včeraj imam na sveže premalane lase. Pa sem uspešno premalala še modrc :) Oh well ... live and learn.

6 komentarjev:

Mayhem pravi ...

Poleg tega nabijanja o tem, kako danes živimo bolje mi je pozornost pritegnil še tist odstavek o gospodu Vojinoviću. Tako bi se namreč napisal njegov (srbski) priimek. Mislim, je v vsej tej zgodbi sploh kdo vprašal tega senatorja katerega rodu je in ali mu je sploh mar? No, jaz imam tudi problem s tem, ker sem po rodu iz Bosne (predn kdo postavi idiotsko vprašanje, če sem musliman, je moj odgovor NE). In odkar je Slovenija samostojna država nisem več ne njihov ne naš. Niti se ne morem več skrivat za nazivom jugoslovan. Kaj potem sem in zakaj je to pomembno? Je že tako, da je od raspada Jugoslavije kar naenkrat nacionalnost postala zelo pomembna. Mene pa so doma učili ravno obratno. Zato nisem nikoli razumel zakaj me drugi "zajebavajo" na ta račun. Pa če si še toliko trudim logično razložiti, da itak ne poznam druge kulture kot slovensko (saj tukaj živim praktično celo življenje), slab okus še vedno ostaja. Jes, priznam, sram me je tega odkod prihajam in nerad govorim o tem. Nisem ponosen na to, da sem iz Bosne, še manj pa na to, da sem srb. Niso me naučili biti ponosen. In zdaj sem tam kjer pač sem. Imam slovensko državljanstvo a se bo v naslednji krizi spet nekdo spomnil na "južne" slovence (če ne že prej) in se na vse možne načine spotikal ob njih oz. nas. Jebeš...

ursa pravi ...

A ni vedno tko? Da ima vsaka država svoje južnjake in svoje severnjake? Svoje večvredne in svoje manjvredne. Ključ za razlikovanje je pa običajno kakšna kozlarija a la barva kože in strešice v priimku.

Zakaj nisi ponosen na to, da imaš korenine na jugu? Oziroma zakaj bi moral bit kdo na to ponosen, da je deseta generacija, ki naseljuje isto ljubljansko bajto? Kaj je sploh takega na nacionalnosti, da je treba bit nanjo tako besno ponosen? Ja ok, se mi zdi fajn, da imamo tako krasno literaturo in da smo ohranili svoj jezik. In se mi zdi krasno, da so iz mojega naroda izšli vsi uspešni ljudje, ki so pač iz njega izšli. Ampak dejstvo, da izhajam iz iste geografije in iz podobne genetike kot oni, mi samo po sebi ne more povečat vrednosti. Vrednost si dajem sama in je pri tem vseeno al sem Slovenka al sem iz Zululanda. Jaz sem recimo ponosna nase, kadar vem, da kaj naredim prav in nisem baš zlo ponosna nase, kadar naredim kakšno neumnost. Če moram bit ponosna na svoje slovenstvo, ker smo mi vsi tolk oh in sploh fajn, potem bi po isti logiki moralo bit moje sonarodnjake mal sram, kadar naredim jaz kakšno neumnost. Naj gre kolektivnost in posploševanje v obe smeri, a ne ...

Mayhem ... če ti bo enkrat ratalo, da se boš prilagodil tistim, ki imajo tolk problemov s sprejemanjem tvojega porekla, če se ti bo enkrat uspelo prefarbat v tapravo trobojnico s špičkami in zvezdicami - lahko si ziher, da bodo v naslednjem trenutku zagnali halo zarad barve tvojih oči al pa zarad česa podobno banalnega. Ker ni problem v nacionalnosti ampak je problem, da nekateri vedno rabijo "nas in njih", da se lahko pred kom branijo. Tko kot bi ble v kurniku same bele kure, pa bi eno prepleskale v rdečo samo zato, da bi imele svoj sovražni element, ker nad "njimi" je dovoljeno izživljat svoje frustracije. Nad "našimi" se pa tega ne sme.

Moj najboljši kolega na šihtu je Srb. S ta pravim priimkom, ta pravo najljubšo jedjo in rednimi izleti tja dol k žlahti. Ne dam ga za celo sobo Slovencev. Od njega se učim finih tujih besed in kletvic. Čist neprecenljiv je. Jaz itak pravim, da priznam slovensko nacionalnost vsakemu, ki zna in hoče bit človeški, četud je glih priplaval čez Kolpo. Vseen mi je, od kod je, samo da je spodoben človek. Lahk tud ustanovim svojo nacionalnost, če bi slučajno že obstoječi pripadniki slovenske zagnali halo. Komur ni kaj prav, naj gre pa resno kar med amebe.

Ko bi se vsaj več ljudi zavedalo, da smo vsi nekomu črnuh. In nekomu drugemu svetel zgled. Trotli zmešani.

Btw ... men se zdi fajn tud, da so vsi ostali narodi ohranil svoje jezike in kulturo in da so iz njih izšli vsi fajn ljudje, ki so iz njih izšli. Back to square one then, I guess :)

ursa pravi ...

Ja seveda, ravno teb rabim to razlagat :) no ja ... se bom potrudla. Da ne boš rekel, da te zanemarjam ...

Med barvanjem las z božjastno oranžno (skupaj z izpiranjem) in prvim naslednjim pranjem, vedno ostane na laseh barva. Se mi ne lub pri frizerju sedet tri ure, da bi se jo orng dol spral, ker vem, da se bo to zgodil prvič naslednjič.

(na tem mestu se brez razmišljanja počim na bicikel in se grem šport)

Švic teče po enem skrivnostnem kozmičnem zakonu navzdol. Če si pripravljen privzet, da je moj skalp zgoraj in moj popek spodaj, potem dobiš obešanje švica na edino tekstilno bariero vmes. Obarvanje pa pride zraven na tisti tretjini poti od vrha proti dnu, kjer rastejo zafarbane kocine.

Simpl.

But ofkors ... če se mi boš zmrdnil nad predpostavkami o zgoraj in spodaj, potem pa ne znam razložit oranžnih flekov na modrcu :)

bežeči norec pravi ...

Vem, da se ponavljam, ampak ni drugih besed: Uršo za predsednico!!

(Kljub oranžnemu modrcu :))

Mayhem pravi ...

To bi bil hec ja... :)))

ursa pravi ...

Bežeči ... ne klič mi hudiča na glavo. A ne veš, da je naslednja stopnja dalaj lama und das nix gut :)