četrtek, 8. junij 2006

Čekani do popka

Milostno bom z vami delila par priročnih napotkov za življenje, ki jih je z debelim čopičem namočenim v krvavo rdečo barvo podčrtal današnji (ne prav prijeten) dan. Še v dve skupini vam jih bom zgrupirala, da boste lažje skoz prilezli ...

Ko sedimo v službi za računalnikom in vrtamo po nosu ...
  • Kodo se piše v spodobni, urejeni, berljivi obliki in vmes se na vsake kvatre enkrat poseje kakšen uporaben komentar. Zakaj? Zato, ker moram očitno za vsemi kodirnimi pujsi pospravljat pomije ravno jaz in ker bom prvič naslednjič, ko bo vaša koda oponašala podivjano morje, dobila morsko napadalno bolezen in vi tega ne boste preživeli.
  • Zamiki morajo bit točno tri spaceke. Ne dva, ne pet in absolutno ne en tab. TRI SPACEKE! To je zakon, od katerega ne odstopim!
  • Kadar hočete nakazat, da ima vaša koda več delov, ki med seboj niso zraščeni kot siamski deseterčki, je zadost, če vmes pustite kakšno vrstico prazno. Ne mi basat noter dve vrsti praznih komentarjev, ker vam je tako neskončno všeč, da se v vašem editorju obarvajo zeleno. V mojem editorju (ki je bajdvej THE editor), običajno vlada spodobna črnina in vaša koda je en navaden masten neberljiv blob brez presledkov.
  • Če ne mislite prav kmalu začet upoštevat zgornjih priporočil, vam bom od tega vašega prav kmalu dalje servirala svojo kodo v eni sami vrstici. Pokvarila se bo seveda točno takrat, ko bom jaz na daljšem dopustu. Nedosegljiva.
Ko sedimo v službi za računalnikom, vrtamo po nosu in čakamo samo še to, da bo pozvonil telefon ...
  • Rad bi te videl, ko prideš nazaj, pomeni točno to. Ne čez pol leta, ne v naslednjem življenju, ampak ko prideš nazaj. Torej prosim blagovolite stegnit svojo rokico do telefona in se pofočkat po možnosti v naslednjih dveh dneh. Bomo uvidevni in bomo upoštevali, da ste zmatrani in oguljeni, slišali bi vas pa vseeno radi.
  • Za tistega, ki vas ima rad, tud slučajno ni važno, kaj si vi slabega mislite o sebi. Vseeno mu je, da mislite, da ste stari, da ste debeli, da ste plešasti, da ste grdi, da šepate na desno nogo, da rabite špegle s šipami kot dno od pirovske krugle in da se vam koža na licih vztrajno poveša. Vseeno ste najboljši. Torej nehajte jamrat. Vas imamo poln kufer.
  • Playing hard to get, ko je že jasno, kdo ima koga rad, je passe. Prizanesite nam s svojo petnajsto puberteto po vrsti.
  • Muse na takle zblojen dan ni dobra glasbena izbira. Od svoje mnogokrat amplificirane jeze bom glihkar začela grizt mizo in v kuhinji iskat ta dolg nož.
You
will
be
the
death
of
me

TRI SPACEKE!!! A vam je jasno?
Matr ...

5 komentarjev:

samuelion pravi ...

tako dosledne in ostroumne programerke pa še nisem nikoli bral. po večini so bile uporabne za pisanje dokumentacije. zgleda da se časi spreminjajo =}
sicer pa ne vem zakaj se sekiraš nad banalnostmi kot so trije presledki in ignoriranje

ursa pravi ...

Ja, se strinjam, da so to na prvi pogled banalnosti.

Zdaj si pa predstavljaj, da koda, ki jo je napisal nekdo drug, ne dela. Pa jo moraš ti popravit. Pa greš gledat source. Pa najdeš kakšnih 500 vrstic, umetelno prepletenih z brezveznimi komentarji, ki se vse začnejo na poziciji številka 0. In kar naenkrat vse skup ni več tko banalno :)

Dokler moraš samo svojo kodo gledat, je vse ok, ko pa za enim takim packom popravljaš napake, ti pa magla padne na oči ...

Btw, I write mean documentation as well :)

Drejcek pravi ...

dihi, urša, dihi :)

ursa pravi ...

Kolk ste vsi netolerantni :(

:)

A zdej se bom pa zarad enega bita postavljenega na ena morala ločit od svojega pravljičnega števila? Pa to je tko, kot bi mi hotl zabrisat moje najljubše roza sandalce direkt v kanto za smeti. Trdosrčneži!

Hehe ... bom za hec probala štir spaceke. Do zdaj sem se vedno morala ubadat z dvema al pa z nobenim in v pl/sql kodi so moje oči blaženo zavzdihnile šele, ko so videle tri. Do več kot tolk sploh nikol nismo prišli.

The editor ... po isti pravljični logiki je to moj najdražji najljubši oh in sploh naj UltraEdit. In tega zaenkrat ne dam, tud če mi dokažete, da meče vesolje iz ravnotežja!

ursa pravi ...

Pa preden me kdo vpraša, če ne vem za syntax highlighting v UE ... :)))

Yup, vem. Ampak zagovarjam kodo, ki se da brat tud v črnini.