petek, 15. december 2006

Kopalke pozimi

Danes mam za prijavit dva pozitivna dogodka.

Ob pol osmih zjutraj je bil redni letni servis pri zobarju. Še vedno pod vtisom zobarske zahrbtnosti od lani (redni letni servis ni povabilo k vrtanju po zobeh, ampak je vljudnostni obisk! Neandertalci, kot so, tega še niso jemal.) sem se že v čakalnici drla, da hočem injekcijo in da me brez nje ne spravijo na stol. Ne vem, kako jim je ratalo. Vseeno so me spravili na stol brez nje. Po približno dveh minutah čačkanja po zobeh je moj zobar izjavil, da tokrat pa nič ne vidi in še preden je zamrl zadnji glas tega stavka, sem bila že dol s stola in na pol poti do izhodnih vrat. Da si slučajno ne bi premislil. Zdaj se sicer praskam po skalpu, če se nisem mal prenaglila, kajti "nič ne vidim" ne izključuje možnosti "ne vidim zob". Pa se ne sekiram preveč, ker suh kruh se med drugim da tud tolk dolg lizat, da se zmehča in se ga da žvečit brez zob. Zobar je za eno leto ad acta in mogoče mu bom priznala, da je od lanskega neandertalca prilezel eno štengo višje.

Druga stvar. Kakšna je definicija svetovnega ne-popotnika? Exactly. Urša. Inanimate object brez potrebe dvignit rit in it pogledat za vogal, kaj se tam dogaja. Saj vse vidim na Discoveryju. Pa po leksikonih in na internetu. Najdlje, kar sem do zdaj prilezla, je bila Francija. Z vlakom, lepo počas, skor dva dni do tja, pred kakšnimi osmimi leti. Danes me je služba osrečila s potrditvijo januarskega solo izleta na toplo. Tri tedne Kuala Lumpurja, od tega deset dni službeno, ostalo raspust. A ste že kdaj videli srno, ki jo obsijejo avtomobilske dolge luči in ne ve, kam bi se dala? Pol veste, kako izgledam jaz. Do zdajle sem se že začela veselit tega, da bom zamenjala zimo za poletje (ker je zima bljah) in hkrati ne vem, kam naj se obrnem. Od kufra dalje mi manjka čist popolnoma vse, najbrž pa tudi kakšno kolesce v glavi.

Naslednja dva tedna si pustim v to smer solit pamet. Če mi ima kdo cajt in voljo razlagat vse od velikega poka naprej, s posebnim poudarkom na tem, kako izgleda lezenje do Kuala Lumpurja, po Kuala Lumpurju, okrog Kuala Lumpurja, kaj rabim, na kaj moram pazit, kaj moram tam nujno videt, kaj moram zrihtat pred odhodom ... karkoli relevantnega pač, potem bo s fanfarami sprejet na mojem mejlu ali v komentarjih (po želji). I'm feeling a bit lost here :)

Ampak poletje sred zime bo pa ziher fajn!
(pa vsaj kaj bom imela pisat na blog :))

19 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Tako daleč res še nisem bila, nekaj malega mojih izkušenj pa mogoče vseeno ne bo odveč.

Najprej poglej stran Ministrstva za zunanje zadeve, kjer imajo za vsako državo napisano, kaj tam priporočajo. Pozorna bodi predvsem na papirje in cepljenja, iz izkušenj pa vem, da je zelo dobro imeti na več listkih zapisan naslov najbližjega predstavništva (ki ga prav tako najdeš tukaj) in jih spraviti na različna mesta. (Isto velja za kopije osebnih dokumentov. Pride prav, če/ko izgubiš torbico z denarjem in dokumenti, ampak tega ne bi podoživljala...) Naslednja stvar je urejanje zavarovanja, potem pa pridemo do bolj praktičnih stvari.

Meni se je zdel zelo uporaben Lonely Planet, ki ga je nujno prebrati (tisti del s splošnimi podatki in napotki) že pred odhodom.

Kar pa se tiče še bolj praktičnih stvari, pa ne vem... velja za vsako državo posebej, in to lahko zveš na raznih forumih, zdaj tudi na blogih.

Pa nikar ne pozabi zlatega pravila - vedno ohrani mirno kri, ker če gre kaj narobe, se bo že uredilo, panika in slaba volja pa pri tem (preizkušeno) ne pomagata. Sicer si pa napisala, da je to tvoje prvo večje potovanje, tako da če sklepam po sebi, ne boš imela problemov z živci. Z vsakim potovanjem več se namreč začneš zavedati, kaj vse bi še lahko... Pustimo to :)

Želim ti čim lepšo izkušnjo :)

jaka pravi ...

v maleziji sicer nisem bil, bil sem pa v indoneziji, ki je baje precej podobna. no ja, za malezijo so sotrpini pravli, da je prijeten plac, kar preveč urejen že, nasploh cela azijska švica.
folk baje kr zna anglesk, kriminala skoraj ni, hrana je baje dobra, tko kot v indoneziji.

ne uporabljajo skret papirja, ampak na cevke se hitr navadis.

s cepljenji ga ne srat, ker nima smisla.

za kopije osebnih dokumentov: skeniraj, shrani na gmail, ni boljse fore.

za dnar: dol lahko dvigujes z bankomatom kot kle, kartice so baje razsirjene bolj kot pri nas.

aja pa tak praktičen nasvet, sej mogoče se ti bo zdelo dost čudno, ampak to je neki najboljsga kar se je zgodil na področju potovanj. pejd pa se registriraj na www.couchsurfing.com ali pa na www.hospitality-club.org pa poslji mail kaksnemu lokalcu iz KL in se zmeni za kavo al pa kej tacga...
jaz imam s tem res vrhunske izkusnje, spoznal sem neverjetno res uredu folka in se res fino mel....

pa dobr se mej, js sm ti prov fovš...

jaka pravi ...

aja se najbolj vazno stvar sem pozabu:

ljudje so baje tako, kot v indoneziji, ekstremno prijazni in nasploh zmer pripravljeni pomagat.

je pa še ena juznoazijska fora, k jo morš vedet: vedno se moraš smejat, tudi če mu jebeš mater, ker vsak zunanji prikaz jeze stejejo nekak kot sibkost...

dost se smej, pa ne se bat ljudi, pa bo vse laufal...

na konc vids, da razn parih kulturnih razlik nismo kej ekstra razlicni..

Anonimni pravi ...

No pa pravijo da je dobrota sirota. :)

ka-ma pravi ...

Podnebje je tropsko in vlazno, zato vzemi s seboj robce iz blaga ali male brisacke, s katerimi si brises pot...verjemi mi, da papirnati robci ne opravijo nic, to ti povem iz izkusenj tukaj, ko je poleti prava savna. Scufajo se in ti pustijo svaljke na celu - beda! Brisacka ali robec se morda slisi smesno, amapak ko prides tja iz mrzle Evrope bo trajalo kar nekaj casa, da se tvoje telo navadi...in bos svicala! A ja, pa kaksen klobuk ali kapo za na glavo, da te ne bo soncarica. Da o zadostni zalogi vode sploh ne govorim. Je pa Malezija zelo urejena drzava, zato vecjih tezav ne bi smela imet. Bodi samo pozorna na dejstvo, da so muslimani in se poskusaj temu prilagodit, da ne bi koga po nesreci in nevede uzalila. Pa se to: poljubljanje v javnosti ni dovoljeno ;) !

Anonimni pravi ...

Fouš sem ti!
(Kak dodaten nasvet mi pa trenutno ne pride na misel.)

ambala pravi ...

opala, super! Cela modelka. Kva je to zaena sluzba, da tko fino okol furate??

Uzivej se za nas!

ana. pravi ...

pogledala virtual tourist?

ana. pravi ...

pogledala virtual tourist?

ana. pravi ...

pogledala virtual tourist?

ambala pravi ...

Ana, a t-t-t-i jecla-a-a-aš?

;)

ka-ma pravi ...

Pa se nekaj sem se spomnila: polet bo grozno dolg, ne vem sicer kaksne povezave bos imela, ampak gotovo bo vec kot 12 ur. Ko bos imela karto predlagam, da poklici direktno na letalskega prevoznika in si zrihtaj dober sedez (agencije ponavadi tega ne morejo naredit, pa tudi ce recejo da lahko, jim ni cisto za zaupat), npr. na prehodu ali pa tam, kjer so vmesni prostori, da bos lahko vsaj noge stegnila. Potem pa se na check-inu zatezi, da te ne bodo slucajno kam drugam vrgli, ker tiste decve zmeraj kaj mutijo. Ce dobis sedez pri oknu je sicer kul ob vzletu in pristanku, vmes je pa itak dolgcajt in nimas kaj gledat, tako da je bolj pomembno, da ti ni treba ven lezt cez nekoga drugega, ampak vstanes kadar hoces. Pij veliko vode, tudi kadar ne strezejo obrokov in medtem ko vrtijo filme imajo stevardese, pardon hostese, v "kuhinji" zmeraj pripravljeno veliko natocenih kozarcev z vodo in sokovi. Zrak na avionih je grozno suh, zato veliko pij, pa ce nosis lece, imej raje ocala, drugace imas lahko tezave. Vlazilna krema za obraz je tudi "must". Priporocam pa se veliko sprehajanja okrog in miganja z nogami!

ursa pravi ...

Mega. Tole mi vse ful pomaga, ker na pol stvari se sama tud pod razno ne bi spomnila. Bom napisala kakšen post o tem, kako mi gre planiranje in kaj vse sem izvedela po raznih web straneh in na rekla kazala.

Megla v butici se mi začenja počasi redčit :)

HVALA!

ana. pravi ...

tist nisem bla jst! :P (no, napisala ze, 3x prtisnala publish pa ne.. urshika zala, ces brisat?)

jaka pravi ...

ka-ma, za zic rezervirat je ponavadi čisto dovolj, če se na brniku zagrebeš, da ti za drugi let čekirajo en pameten zic.

priporočam tam zadaj, za podrobnejšo izbiro pa poglej na http://www.seatexpert.com/

ka-ma pravi ...

Jaka: mogoce je res dovolj na Brniku rect, ampak samo ce letis sam. Ce vlacis s sabo celo familijo, pa otroke je zmeraj bolje - tako da je cist za zihr- direktno klicat ze vnaprej. Nam se je celo ze zgodilo, da smo kljub temu dobili stole vsak na svojem koncu aviona, pri tem da sta otroka stara 3 in 5 let, pa naj sama sedita - sem mislila, da bom une tipe od Lufthanse kar tam na letaliscu razsula! Potem so stevardese naprosale ljudi, da se premaknejo, mislim, too much! No ja, ampak ce letis sam, je najbrz lazje.

Lena pravi ...

Ko mo ravno pri avionskih sedežih: najboljši je tisti, ki je ob prehodu in nekje proti sredini trupa (Boeing 747, ali kakšen drug večji model), tik za kabino od stevardes, ker pred tabo ni dveh vrst sedežev in imaš neomejeno veliko prostora za noge, pa še eno veliko okno brez sedežev ob sebi je pred tabo. Udobje preverjeno na vč kot osem urnem letu.

Ruth* pravi ...

Jaj. Ne idi.
Bah, seveda da moraš malo dalje od kake Francije, čeprav ne vem kaj ja pametujem. Noben me še ni na letalo spravil. Raje po 26 ur na vlaku ali avtobusu. Edino tja bom šla z letalom, kamor avtobus, avto, ladja, vlak ne pelje :))

Za nasvete za lumpur: Poglej si kako epizodo lonely planet.

koka pravi ...

V Maleziji sem bila že kar nekaj let nazaj... Seveda je odvisno kaj te zanima, ampak Perhentian Islands sta zame daleč najlepša otočka s sanjskimi plažami in super koralnimi grebeni... torej - masko med prtljago in pod vodo. Sicer so na drugem koncu kot Kuala Lumpur, ampak sem prepričana, da imajo nekakšne povezave...
Uživaj!