petek, 11. avgust 2006

Koruza vsemogočna

Če ne bi blo koruze, bi blo marsikaj težje. Koruza je zakon. Koruza rulz. Koruza moja edina ljubljena :)

V četrtek sem se nič hudega sluteč peljala iz Ljubljane domov. Na obvoznici - ustavljen promet na vseh treh pasovih, ker se zblojeni turistikusi ne morejo zmenit, kako se bodo razvrstili na izvozu za Gorenjsko. Poleg tega bi pri gužvi, ki jo povzročajo, rabili table za izvoz kakšna dva kilometra prej, tako da jim niti ne zamerim prehudo, da se obnašajo kot trop kur. Še bolj flegmatično me pa dela to, da znam prilezt domov še kje drugje, ne samo via glavna cesta okrašena z zastoji.

Torej sem produžila naprej, okol ovinka v žep in proti Gorenjski po stari cesti. Saj ovinkci so fajn in se pozabi, da je pot ene pol ure daljša. Kmal okol Trzina me je začelo čist na lagano tiščat na minus dva deci. No problem. Bomo zdržal. V Kranju sem šla mimo dveh pump in sem se pred vsako vprašala, če me že dost tišči, da se mi ljubi pregovarjat za ključ od skreta in utemeljevat, da morm it zdele in ne čez dve minuti. Ni me dost tiščal. Do dveh minut potem, ko sem za ritjo pustila zadnjo pumpo. Faak, kolk mene lulaaat!

Do doma še pol ure, ob cesti pa taka privlačna polja s koruzo :)

Seveda, SEVEDA sem zavila s ceste, se ustavila na prvem parkirišču zraven koruzne njive in zlezla med krasne zelene rastlince. Glih prav daleč ni šlo, ker so ble posejane tolk bliz skup, da bi vse polomila, ampak men je blo tisti moment vseen, kdo bo oslepljen od snežne beline moje riti. Minus dva deci je ratal minus tri litre in to zadnje bližnje srečanje s koruzo štejem med moje najboljše odločitve v življenju. Kar nekam preveč sem zarad tega ponosna nase.

Moja najljubša kulturna rastlina je v glavnem zdaj koruza.
Ko šljivi krompir ... (kar pejte vi med krompir lulat :))

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Uf, to si jo pa zalila in pognojila. Zihr je bila tudi genetsko modificirana :)

ka-ma pravi ...

Enkrat na faksu smo imeli terenske vaje in smo en cel teden lazili med koruzo na ogromnih koruznih poljih. Baraba ima ene take majhne dlacice na listih ki se ti zapicijo v kozo in srbi ko hudic. Ta prvi dan smo bili vsi v kratkih hlacah in rokavih, ker je bilo pasje vroce, naslednje dneve smo se pa cmarili v dolgih, ker je bil to edini nacin, da smo preziveli. Vsi porezani in popraskani. Jaoo!Kok to srbi! Pa se pazit smo morali, da ne bi vse polomili, ker je kmet z vilami stal na robu in "pazil" na nas. Koruza pa posajena cisto skupaj, kot zanalasc, da smo se prebijali skozi kot skozi dzunglo.Kaj bi takrat dala za eno maceto! Je pa res nadvse primerna, ko je treba kaj na hitro opravit. Nihce nic ne vidi, saj se je celo zgubit cisto lahko!
Drugace pa obozujem vse zadeve iz koruze. Polento, koruzni kruh, vlozeno koruzo, korn fleks, pop korn....Ena boljsih stvari, ki so prisle iz Novega sveta, poleg krompirja in puranov.

Black Betty pravi ...

Hahahaha! To lulanje smo pa vidl. Je Jahoda vse poslikala ;)))

Yah0da pravi ...

Hehehe, ravn to sm hotla dodat v komentarje :D

Armandoxxx pravi ...

pa stara kje ti žviš .. če maš od zadnje pumpe še pol ure do doma.. a štorklje vozijo tja otroke !? .. sej sam prašam .. k se mi zdi da je pol ure od tam že avstrija ali Itlija al pa triglav .. hihi .. kwa sem žleht .. fju fju