torek, 28. marec 2006

Look, Ma! No eyes!

Pred časom me je tretjič po vrsti prijelo, da bi se naučila slepega tipkanja. Kar seveda pomeni, da prva dva prijema nista bila uspešna in kar naprej pomeni, da sicer ne tipkam z levim in desnim kazalcem in z od hude vneme iz kotička goflje visečim jezikom, sem pa (po sili razmer) hud zagovornik video nadzora svojih prstov. S čimer ne bi blo prav nič narobe, če bi imela še dodaten par oči za sočasno buljenje v ekran. Mnja ... nimam. Žuželke so tle v ogromni prednosti. Če bi imele deset prstov. In ekran.

Torej - čas je za levitev. Basanje ven iz bube. Evolucijo!

In si poiščem programčič, nekaj na temo od knofa do knofa - zbirka knofov, oziroma slepo tipkanje v dvanajstih nezakompliciranih lekcijah ... za "umetnike", ki pri vsej količini kode in ostale stipkane solate še zmer zaljubljeno gledajo svoje prste. In tko nič hudega sluteč nezakomplicirano kucam in kucam in pridem do lekcije (šeste, ker sem napredna), kjer naj bi se spoznala s črkama t in y. Ampak wtf? Do zdaj so ble v vseh lekcijah nove črke tko luštno simetrično razporejene, zdaj je pa t v enem kotu in y v drugem. Jasno je bila vsega kriva moja QWERTZ tipkovnica oziroma glupi (finski!) program, ki ne upošteva, da Amerikanci še niso zavojeval vsega sveta. Pa se nisem dala tko na hitro odpravit. Po izdatnem brskanju po izvornih fajlih (.txt ... heh, programsko črevesje, here I come) sem se spotaknila ob enega, v katerem je pisalo, da za QWERTZ tipkovnice obstaja na tej in tej strani posebna verzija programa.

Se odpeljem tja in najprej butnem ob reklamo, da vabijo k testiranju beta verzije novega izboljšanega programa. Takoj sem pozabila svoje QWERTZ probleme in hajdi se prijavit za beta testiranje. Dobim link, dljam program, inštaliram ta svetli biser na svojo mašino in ...

... idioti dajejo v beta testiranje časovno omejeno in zelo zaklenjeno trial verzijo, pri kateri lahko prideš samo skozi najlažji dve lekciji :) In takoj v prvi se spotakneš ob napako.

BWAHAHAHA ... I don't think so. Moj cajt je predragocen za tak nateg. In pol me ob deinštalaciji še upajo vprašat, kaj me je prijel, da jih nočem več gledat na ekranu. Eh ja ... there is no end to human stupidity. Bom jaz kar txtjčke od stare verzije popravila in basta. Beta testing naj jim pa dela horda lemmingsov.

Ta zapis je bil suvereno odkucan z vsemi desetimi prsti brez pretiranega buljenja v tipkovnico. Zloraba backspaceka zagotovljena vnaprej. Porabljen čas: od oka trikrat daljši, kot običajno.

UPDATE: še zmer se s črkama t in y ne poznamo. Mogoče bom pa rajš knofke zamenjala na svojem prenosniku :)

3 komentarji:

Mayhem pravi ...

Hočeš slepo tipkat na prenosniku? Men še ni ratal.. predvsem zarad premajhnih tipk in čudnega layouta.

Na standardni tipkovnici mi ni problem.. že na začetku svoje ircarske kariere sem se nekako navadil slepo tipkat sam od sebe. Naravni talent pač ;)

Anonimni pravi ...

predvsem so laptopi bedni, ker nimajo ostro ločenih tipk. Potem ti prst malo zdrsne in je takoj pizdarija.

ursa pravi ...

Ikzektli. Ko ti mal odploza koncentracija, je približn tko, kot bi tipkal po ravni ploskvi. Vsi knofi so glih, razen f in j, ki imata črtico gor, ampak ko ta dva nazaj iščem, sem ko slepec z motoričnimi problemi. Ne najdem, pa ne najdem :)

Tipke mi niso premejhne, ker mam šape tud bolj male. Sam kakršnikol nohti (od milimeterskih naprej) so pa smrt.

Bomo vidl. Nau mene knof!